Osias Hofstatter: polski malarz Holokaustu - Hecht , Avital (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Osias Hofstatter jako artysta przetrwał Holokaust, co pozwoliło jemu i jego żonie Annie odbudować życie w Polsce po tym, jak podczas drugiej wojny światowej stracił większość rodziny. To właśnie sztuka doprowadziła go do przekonania, że nie będzie mógł swobodnie wyrażać siebie w reżimie komunistycznym. Mimo tragicznych doświadczeń i trudności, które naznaczyły jego życie intensywnymi barwami walki o przetrwanie, sztuka stała się centrum jego życia. Nawet po wyjeździe do Izraela, mimo trudów związanych z łączeniem twórczości artystycznej z koniecznością zarobkowania i trudnościami życia w Izraelu w pierwszych latach po przeprowadzce, nie porzucił pracy twórczej. Przełomem okazało się spotkanie z Ireną i Yaakovem (Jakubem) Wodzisławskimi, które miało decydujący wpływ na artystyczną ścieżkę kariery Hofstattera. Wodzisławscy stali się jego mecenasami, wspierając artystę od pierwszego spotkania aż do jego śmierci. Możliwość poświęcenia niemal całej energii i czasu malarstwu przełożyła się na wyraźny wzrost tempa powstawania jego prac i ich liczbę.