Droga na szczyty : Waleriusz z Bierzo, święty od kryzysów - Krynicka, Tatiana; Wilczyński, Adam (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Eremita Waleriusz z Bierzo to wybitny przedstawiciel życia monastycznego wizygockiej Hiszpanii, autor pism o tematyce ascetycznej i biograficznej. Swe życie postrzegał jako pasmo utrapień, napaści sił demonicznych oraz konfliktów z ludźmi. Każdy kryzys stawał się dla niego jednak okazją do pogłębienia życia duchowego i wzrastania w Bogu. Lektura autobiograficznych pism pustelnika z Bergidum daje czytelnikowi nadzieję, że również nasze kryzysy, smutek, strach i rozpacz mogą stać się punktami zwrotnymi w wędrówce ku pełni życia.