Ludomir Benedyktowicz (1844–1926) – bezręki artysta - Skrzydlewska, Beata (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
W artykule przedstawiono krótki rys biograficzny artysty malarza Ludomira Benedyktowicza (1844–1926). Należał do pokolenia artystów, w którego życiu niebagatelną rolę odegrało powstanie styczniowe. W wyniku odniesionych ran podczas jednej z bitew, stracił obie ręce. To jednak nie załamało go, wręcz przeciwnie, zmobilizowało do ciężkiej pracy i nie tylko rozwijania talentu, ale także techniki i umiejętności posługiwania się pędzlem, węglem i piórkiem. Studiował w Akademii Sztuk Pięknych w Monachium i w krakowskiej Szkole Kompozycji Jana Matejki. W Krakowie prowadził własną pracownię malarską. Ogłosił też kilka tomików poezji, wydawane w rocznice powstania styczniowego.