Przełomy w rozwoju zawodowym nauczyciela w II RP i w okresie PRL w świetle biografii Henryka Nalewajka (1906-1979) - Radziszewska, Maria (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Artykuł opisuje przebieg życia Henryka Nalewajka (1906-1979), który był nauczycielem w szkołach powszechnych na Mazowszu, w szkołach zawodowych w Kieleckiem, organizatorem oświaty na Warmii i Mazurach. Jego życie nie było pozbawione przełomowych zdarzeń, które zmieniały jego myślenie i postępowanie, determinowały jego rozwój zawodowy. W pracy zaprezentowano etapy rozwoju zawodowego nauczyciela w kontekście różnych uwarunkowań, w tym polityczno-oświatowych w II RP i w PRL. Wyszczególniono etap wyboru drogi zawodowej, etap przygotowania zawodowego, czyli wzrastania w rolę zawodową, okres rozpoczynania kariery zawodowej oraz etap dochodzenia do autonomii i profesjonalizmu w zawodzie nauczyciela.