Błogosławiony ks. Józef Czempiel pedagog, wychowawca, społecznik - Walancik, Marek (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Rolę pedagoga, wychowawcy, społecznika może wypełniać każdy z nas, bez względu  na aktywność jaką wykonujmy. Bardzo często tę role wypełnia jedna i ta sam osoba. W przedstawionym przypadku to błogosławiony ks. Józef Czempiel, niezwykły pedagog, wychowawca, społecznik który wykonując posługę duszpasterską rozwinął ruch abstynencki na Górnym Śląsku. Ogromną rolę przywiązywał do działalności edukacyjnej, kulturalnej rodzin, a także pomocy społecznej rodzinom uzależnionym, bezrobotnym. Zaangażowany w walce o polskości na Górnym Śląskim, prześladowany w okresie II wojny światowej, zginął śmiercią męczeńską w obozie koncentracyjnym w Dachau w maju 1942 roku. 13 czerwca 1999 roku w Warszawie Papież Jan Paweł II ogłosił 108 męczenników duchownych błogosławionymi, a wśród nich ks. Józefa Czempiela.