„Przytomnie patrzeć na dzieje”: Rola historii polski w narodowej i katolickiej pedagogice prymasa Stefana Wyszyńskiego - Kucharczyk, Grzegorz (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Artykuł prezentuje zarys problematyki związanej z postrzeganiem przez Prymasa Wyszyńskiego dziejów ojczystych jako istotnego elementu w uprawianej przezeń pedagogice narodowej i katolickiej. Ten aspekt nauczania Prymasa Tysiąclecia należy traktować również jako sprzeciw wobec wysiłków podejmowanych przez komunistyczny reżim, które zmierzały do uczynienia z programów szkolnych i podręczników w zakresie historii instrumentu ideologicznej indoktrynacji w duchu marksistowskim. Wskazując na stałe – od chrztu Mieszka I w 966 roku – kulturowe związki Polski z cywilizacją zachodnią (łacińską) kardynał Wyszyński sprzeciwiał się tym wysiłkom. W podobnym świetle należy widzieć afirmowanie przez Prymasa Tysiąclecia polskich zrywów niepodległościowych, w tym Powstania Warszawskiego z 1944 roku. Kardynał Wyszyński zwracał uwagę wiernych na biografie i czyny wybitnych polskich biskupów, władców, ludzi pióra, którzy umacniali kulturową tożsamość Polaków jako „narodu ochrzczonego”.