Ksiądz Walerian Kalinka – zmartwychwstaniec, historyk, emigrant - Biliński, Piotr (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
W artykule omówiono życie i twórczość Waleriana Kalinki na podstawie materiałów archiwalnych. Kalinka urodził się w Bolechowicach w 1826 r. Po ukończeniu studiów na Wydziale Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego brał udział w pracach redakcji „Czasu” od 1849 r. Podczas emigracji do Paryża rozpoczął współpracę z generałem Władysławem Zamojskim, pracując jednocześnie nad skompletowaniem materiałów do książki pt. Galicja i Kraków pod zaborem austriackim. Powracając do Paryża po wojnach krymskich, Kalinka aktywnie uczestniczył w życiu politycznym obozu Hôtel Lambert. Po powstaniu styczniowym powrócił do szeroko zakrojonej pracy badawczej, której owocem były publikacje uważane za fundament krakowskiej szkoły historycznej. Za radą księdza Semenenki Kalinka zdecydowała się wstąpić do zgromadzenia. Jednocześnie kontynuował pracę nad swoim dziełem Sejm Czteroletni, mając bardzo szeroką perspektywę, jaką umożliwiły mu kwerendy w wielu archiwach europejskich. W październiku 1885 ukończył drugi tom Sejmu Czteroletniego, jednak ciągle pogarszający się stan zdrowia nie pozwolił mu dokończyć dzieła. Ksiądz Walerian Kalinka zmarł 15 grudnia 1886 r. W tekście analizowano życie Kalinki, jego poglądy polityczne i związek ze Zgromadzeniem Zmartwychwstańców na podstawie przekazów historycznych i twórczości głównego bohatera.