Doświadczenia edukacyjne Stanisława Dunina-Borkowskiego SJ (1864-1934) - Kochanowicz, Jerzy (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
W 2024 r. mija 160. rocznica urodzin oraz 90. rocznica śmierci wybitnego filozofa, teologa, pedagoga i wychowawcy Stanisława Dunina-Borkowskiego. Pochodził on ze znanej lwowskiej rodziny, ale należał do niemieckiej prowincji Towarzystwa Jezusowego i publikował przeważnie po niemiecku. Celem artykułu jest ukazanie drogi edukacyjnej tego prawie nieznanego w Polsce myśliciela oraz jego działalności nauczycielskiej i wychowawczej. W rekonstrukcji życiorysu Dunina-Borkowskiego wykorzystano jego pedagogiczną autobiografię, dokumenty źródłowe wytworzone w zakonie jezuitów oraz starsze opracowania. Efektem jest zarys biografii uzupełniający wiedzę o niektórych etapach życia Dunina-Borkowskiego, korygujący błędne informacje oraz osadzający jego doświadczenia edukacyjne w kontekście jezuickiej formacji i form działalności. Tekst może posłużyć jako wstęp do dalszych badań na temat poglądów pedagogicznych tego zasłużonego jezuity koncentrującego się głównie na edukacji przyszłych liderów.