Wizualne (auto)narracje pokolenia Alpha wyzwaniem dla badań biograficznych - Nowotniak, Justyna (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Artykuł jest refleksją nad znaczeniem treści wizualnych w badaniach biograficznych w kontekście  zwrotu piktorialnego, który tworzy ramy doświadczenia biograficznego współczesnego człowieka. W pierwszej części artykułu scharakteryzowano pokolenie Alpha osadzone we współczesnej kulturze wizualnej, które posługuje się obrazem w swoich (auto)narracjach. W drugiej części wskazano przykłady zmian w sposobie komunikowania się współczesnego człowieka, w kontekście relacji między językiem a tworzeniem biografii. Artykuł jest wstępną propozycją zmierzenia się z tą problematyką. Wymaga ona systematycznej eksploracji również na polu badań biograficznych.