Kalambur i aforyzm: Joanna Kulmowa w szkole Leca - Madejski, Jerzy (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Szkoła literacka to jeden z wielu sposobów porządkowania historii literatury. Obecny jest również w polskich badaniach literackich. Tylko w wieku XX rekonstruowano u nas szkołę Czechowicza, polską szkołę eseju, szkołę Różewicza. Autor artykułu uznaje, że w poezji polskiej można wyodrębnić szkołę Stanisława Jerzego Leca. Jedną z jej przedstawicielek jest Joanna Kulmowa, przede wszystkim jako autorka fraszek. Artykuł ukazuje związki twórczości Kulmowej z twórczością Leca poprzez interpretację fraszki pt. Pukanie.