Stanisława Aleksandra Chmielarczyk – zapomniana artystka teatrów dramatycznych: Nowe fakty biograficzne - Stoch, Elżbieta (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Celem artykułu jest upowszechnienie nieznanych faktów z biografii Stanisławy Aleksandry Chmielarczyk (1867–1912), zapomnianej artystki teatrów dramatycznych w Warszawie pod zaborem rosyjskim, oraz jej syna, aktora Maksymiliana Chmielarczyka (1891–1953), pseudonim „Cybulski”. Autorka odnalazła w archiwach nieznane dokumenty, w tym m.in. rękopisy metryk, aktów stanu cywilnego. Odkryte dokumenty pozwoliły jej odsłonić nieznane dotąd fakty z życia Stanisławy Aleksandry: daty urodzenia i śmierci oraz biografię aktorki (samotne macierzyństwo, małżeństwo czy ślub jej syna Maksymiliana w 1911 r.). Badaczka odtworzyła drzewo genealogiczne Stanisławy Aleksandry Chmielarczyk oraz jej syna, Maksymiliana, przyszłego aktora, reżysera, dyrektora Teatru Miejskiego w Lublinie (1947–1949), a potem Państwowego Teatru im. Juliusza Osterwy (1949–1952), w czasach socrealizmu w Polsce. W kontekście biografii rodziny aktorskiej Chmielarczyka w artykule znajdują się również cenne odniesienia do nieznanych faktów z życia m.in. artysty Józefa Cybulskiego (1840–1912).