(Od)czytanie Thomasa Mertona dla pedagogiki: (Od)zyskane konteksty narracyjne w myśleniu o człowieku - Orzelska, Julita (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Szczególne znaczenie dla pedagogiki ma przykład postawy i refleksji słynnego zakonnika Thomasa Mertona. To przykład myśliciela zarazem wrażliwego na świat, na płynące z niego zagrożenia i pułapki, zabierającego głos w trosce o tych, którzy sobie z nimi nie radzą. Odkrycie niezwykłego humanizmu w dziełach pustelnika Mertona stanowi inspirację dla odczytu alternatywnych narracji (poza kanonem „obowiązujących” lektur) dla odpowiedzialnego rozumienia procesów wychowania i kształcenia. Refleksja mertonowska stanowi doskonały przykład troski o los człowieka, a skorzystanie z mądrości tego typu releksyjności płynącej z kultury warte jest uwzględnienia w myśleniu pedagogicznym.