Wzorzec roli społecznej świadka w postępowaniu cywilnym jako element socjalizacji dzieci i młodzieży z perspektywy prawnika procesualisty - Flaga-Gieruszyńska, Kinga; Nermend, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Autorki przedstawiają wzorzec świadka w postępowaniu cywilnym jako jednej z ról społecznych, które powinny zostać wykształcone w toku procesu socjalizacji dzieci i młodzieży. W toku edukacji w rodzinie i w szkole dokonuje się socjalizacja młodego człowieka, który nabywa umiejętności odgrywania ról społecznych w relacji z innymi osobami (małżeństwo, rodzicielstwo, bycie członkiem określonej społeczności rówieśniczej, etc.), a także w relacji z organami państwa (w tym organami wymiaru sprawiedliwości). Jedną z takich ról, z którą zmierzy się większość obywateli z uwagi na powszechność społecznych stosunków o charakterze cywilnoprawnych jest rola świadka w postępowaniu cywilnym. W opracowaniu wskazano zasadnicze elementy, które pozwalają na uznanie, że rola ta jest przez daną osobę wypełniana prawidłowo. Jednocześnie prowadząc rozważania w oparciu o zasadniczy obowiązek obywatelski, wyrażony w Konstytucji, jakim jest przestrzeganie przepisów prawa, wskazano, które z aspektów statusu świadka powinny być szczególnie akcentowane w toku socjalizacji młodego pokolenia.  W tym zakresie wskazano przede wszystkim obowiązek stawienia się w sądzie, obowiązek złożenia przyrzeczenia oraz obowiązek składania zeznań.