Idea wychowania dzieci i młodzieży w nauczaniu błogosławionego ks. Bronisława Markiewicza - Suska-Zakaszewska, Anna (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Bł. ks. Bronisław Markiewicz (1842-1912) jest jednym z prekursorów pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej, mającym przygotowanie zawodowe do pracy z małoletnimi. Założył Towarzystwo „Powściągliwość i Praca” oraz męskie i żeńskie Zgromadzenie Św. Michała Archanioła. Jego koncepcja i system wychowawczy bazowały na dwóch cnotach: powściągliwość i praca oraz głębokiej formacji religijnej, miłości, a także warunkach, jak najbardziej zbliżonych do środowiska rodzinnego. Otoczył troską dzieci biedne, opuszczone, pochodzące z rodzin patologicznych oraz sieroty. Głównym założeniem markiewiczowskich zakładów było zapewnienie wychowankom warunków do integralnego rozwoju i wychowania oraz stałe asystowanie im, aż do usamodzielnienia się. Niniejszy tekst jest próbą przedstawienia biografii duchownego, a także idei wychowawczej, którą realizował w swoich placówkach.