Dzieciństwo w biografiach osadzonych mężczyzn i kobiet: relacje rodzinne i ich znaczenie w dorosłości - Mazurek, Justyna Olga (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Na postawie szczęściu biografii osadzonych w jednostce penitencjarnej (trzech kobiet, trzech mężczyzn) zostały ukazane relacje rodzinne i ich znaczenie. Na przykładzie historii życia można dostrzec jak relacje rodzinne z okresu dzieciństwa oddziałują na dorosłość. Szczególną uwagę poświęcono najbliższej rodzinie – matce, ojcu, rodzeństwu, ponieważ jest to pierwsze i najważniejsze środowisko człowieka. Dzięki biografiom osób osadzonych można dostrzec, że osoby pochodzące z rodziny pełnej, prawidłowo funkcjonującej nawet w sytuacji znalezienia się w izolacji mają wsparcie, natomiast osoby pochodzące z rodzin gdzie występowały zaburzone relacje nie tylko mierzą się z dokonywaniem niewłaściwych wyborów, ale nie mają dostatecznego wsparcia w czasie pozbawiania wolności.