Ponadczasowość wskazań edukacyjnych w myśli pedagogicznej ks. Antoniego Popławskiego - Frączek, Zofia (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Celem tego tekstu jest ukazanie ponadczasowości wskazań edukacyjnych, zawartych w twórczości pedagogicznej ks. Antoniego Popławskiego. W treści artykułu zamieszczono krótką prezentację ważniejszych faktów z jego życia oraz przybliżono działalność i twórczość pedagogiczną. W ostatniej części tekstu podjęto próbę wykazania  ponadczasowości wskazań edukacyjnych (dydaktycznych i wychowawczych), zawartych w dziele O rozporządzeniu i wydoskonaleniu edukacji obywatelskiej projekt.