Geneza i recepcja „Portretów wsławionych Polaków, rysowanych na kamieniu przez Walentego Śliwickiego z opisem ich życia przez Aleksandra Chodkiewicza” - Chachaj, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
Artykuł przypomina interesujący projekt wydawniczy z 1820 roku. Walenty Śliwicki wykonywał portrety zasłużonych Polaków, które następnie odbijano na prasach litograficznych, zaś Aleksander Chodkiewicz dbał o dołączenie biografii do wizerunków zmarłych bohaterów. Część napisał sam, ale zapraszał do współpracy także innych autorów. Z zapowiedzianych czterdziestu portretów do 1828 roku ukazało się dwadzieścia osiem. Piętnastu towarzyszyły biografie. Prześledzenie prasy z tego okresu pozwala na lepsze poznanie intencji twórców, pierwszych ocen ich dzieła oraz na wyjaśnienie przyczyn niedoprowadzenia inicjatywy do końca.