Błogosławiona Natalia Tułasiewicz – patronka polskich nauczycieli - Suska-Zakaszewska, Anna (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Bł. Natalia Tułasiewicz (1906-1945) to ogłoszona w 2022 r. patronka polskich nauczycieli. Ukończyła studia na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Była polonistką, poetką i społeczniczką działającą w okresie międzywojennym i wojennym. Jako nauczycielka zwracała uwagę na wychowanie patriotyczne, wartości kulturowe, moralne i duchowe swoich wychowanków. Od dziecka należała do Sodalicji Mariańskiej, w której rozwijała się duchowo i intelektualnie oraz wygłaszała prelekcje. Pasjonowała się literaturą, muzyką, sztuką teatralną, podróżowała i podziwiała piękno przyrody. Zerwała zaręczyny, zawierzając swoje życie i miłość Bogu. Tuż po wybuchu II wojny światowej zorganizowała szkołę prowizoryczną, zaś w czasie wojny i tułaczki podjęła pracę jako nauczycielka „wyjazdowa” w tajnym nauczaniu, organizowała cotygodniowe środy literackie, aktywnie uczestniczyła w rekolekcjach i dniach skupienia, pisała wiesze i nowele, a także oddawała się codziennej modlitwie. Jako jedna z pierwszych zgłosiła się jako emisariuszka na przymusowe roboty na tereny III Rzeszy, gdzie pełniła misję wychowawczo-apostolską, dbając o rozwój kulturowy, duchowy, moralny i patriotyczny polskich robotników. W 1944 r. została aresztowana, poddana barbarzyńskim torturom i skazana na śmierć. W Wielki Piątek 1945 r. została wyselekcjonowana do komory gazowej, a dzień później zmarła.