Biografie sprawców przemocy w kontekście relacji partnerskiej: Mechanizmy psychologiczne relacji przemocowej - Okoniewska, Ewelina; Rębiś, Daria (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Na podstawie biografii trzech sprawców przemocy przebywających w Areszcie Śledczym w Kielcach, przestawiono mechanizmy psychologiczne zachodzące pomiędzy ofiarą a sprawcą z perspektywy sprawcy. Sprawcy dzielili się swoimi doświadczeniami z przemocą z wczesnodziecięcego okresu życia, a także aktualnym rozumieniem i definiowaniem zjawiska przemocy w bliskich relacjach. W badaniu zastosowano wywiad narracyjny z elementami wywiadu ustrukturyzowanego oraz analizę dokumentów takich jak opinie sądowo-psychiatryczne sporządzone przez biegłych psychiatrów oraz sprawozdania z wywiadów środowiskowych autorstwa kuratorów zawodowych. Dzięki uzyskanym materiałom badawczym, do których należało przybliżenie historii swojego życia przez sprawcę przemocy, możliwe było nakreślenie obrazu narracyjnego sprawcy przemocy oraz określenie jego spójności ze stanem faktycznym.  Uzyskano interesujące zależności związane z funkcjonowaniem sprawców przemocy w okresie dzieciństwa w  rodzinie pochodzenia, a determinantą przebiegu funkcjonowania badanych oraz ich działaniem w czasie obecnym.