Biografia uczonego: Rzecz o księdzu profesorze Luigim Chiarinim (1789-1832) - Marcinkowski, Roman (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Celem publikacji jest przedstawienie sylwetki ks. prof. Luigiego Chiariniego (1789-1832), włoskiego duchownego, hebraisty i judaisty, który zapoczątkował przekład Talmudu na język francuski i miał zamiar przeprowadzić reformę judaizmu.Artykuł składa się z dwóch głównych części. W pierwszej z nich nakreślono rys biograficzny uwzględniający lata młodości ze szczególnym zwróceniem uwagi na edukację w Toskanii, pozyskanie pracy w Uniwersytecie Warszawskim, skuteczne starania o profesurę, działalność ekspercką w Towarzystwie Warszawskim Przyjaciół Nauk oraz osiągnięcia naukowe. Część druga ukazuje zaangażowanie Ks. Chiariniego w prace związane z planowaną przez niego reformą judaizmu, wydanie w tym celu dwutomowego dzieła Théorie du Judaïsme oraz rozpoczęcie prac nad przekładem na język francuski Talmudu, który uważał za źródło zła i zepsucia w judaizmie. Artykuł przedstawia również reakcję środowisk żydowskich i ostrą krytykę poczynań Ks. Chiariniego.