Błogosławiony ksiądz Antoni Rewera: wzór osobowy we współczesnym wychowaniu katolickim - Łuka, Magdalena (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Artykuł przedstawia sylwetkę błogosławionego księdza Antoniego Rewery, którego można uznać za przedstawiciela pedagogiki katolickiej. Postawa życiowa i niezłomność błogosławionego, jego męczeńska śmierć i wyniesienie go na ołtarze z mianem Męczennika za prawdomówność, zwraca uwagę na te wartości – w szczególności rolę prawdy – które w procesie wychowania są nieprzemijające. Całe życie bł. ks. A. Rewery po upływie wielu lat jest nadal przejmującym świadectwem bycia niezłomnym wzoremosobowym w wychowaniu. Jedną z płaszczyzn oddziaływań wychowawczych, konieczną do tworzenia w młodym człowieku dążenia do prawidłowego rozpoznawania prawdy, jest kształtowanie sumienia, na co szczególną uwagę zwracał błogosławiony.