Biografia aktorki: Agnieszka Rittendorff z antrepryzy Bogusławskiego - Samborska-Kukuć, Dorota (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
W artykule o charakterze materiałowym dokonuje się uzupełnień biograficznych dotyczących Agnieszki Rittendorff, aktorki Teatru Narodowego, występującej na scenie w latach 1804-1807, związanej prywatnie z Wojciechem Bogusławskim, matki Zofii Bogusławskiej. Uporządkowano repertuar jej występów scenicznych ze wskazaniem chronologii i tytułów. Dotarcie do aktu urodzenia Zosi Bogusławskiej pozwoliło na kilka ważnych sprostowań. Odnalezienie informacji o pochodzeniu i genealogii Rittendorffówny, jej małżeństwie z Ludwikiem Spitzbartem oraz ich progeniturze (akty metrykalne) umożliwiło dopełnienie życiorysu artystki, o której informacje były dotąd bardzo skąpe. Dzięki ustaleniom genealogiczno-biograficznym wskazano również związki rodzinne Rittendorff z „budowniczym” teatrów warszawskich – Władysławem Rittendorffem.