Wychowanie religijne w rodzinie w badaniach ks. Józefa Wilka (1937–2003) - Błasiak, Anna (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
Ksiądz Józef Wilk (1937–2003) jako salezjanin i profesor nadzwyczajny KUL w wyjątkowy sposób wiązał działalność duszpasterską i posługę kapłańską z pracą naukowo-dydaktyczną na rzecz rodziny, którą ujmował jako podstawowe i pierwsze środowisko życia i rozwoju oraz szczególne miejsce przekazu wiary kolejnym pokoleniom. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie przebiegu procesu wychowania religijnego dziecka w rodzinie w ujęciu ks. prof. Józefa Wilka, który jest integralną częścią całego procesu wychowania. Problem główny niniejszego opracowania sprowadza się do pytania, jaka jest specyfika, etapy oraz uwarunkowania wychowania religijnego dziecka w rodzinie w badaniach Józefa Wilka.  Metodą jego rozwiązania jest analiza wybranych tematycznie tekstów źródłowych oraz analiza literatury przedmiotu. Proces wywodu rozpoczęto od przedstawienia biogramu księdza Wilka, a następnie zaprezentowano założenia koncepcyjne profesora w obszarze religijnego wychowania dziecka w rodzinie oraz scharakteryzowano fazowy przekaz wiary w tym środowisku w ujęciu autora.