Wychowawczo-oświatowe idee w wybranych pismach Józefa Sebastiana Pelczara (1842–1924) - Kupczewska, Monika (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
Józef Sebastian Pelczar, jako profesor i rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biskup diecezji przemyskiej, miał istotny wpływ na rozwój edukacji i wychowania na ziemiach polskich. Artykuł przedstawia jego poglądy na temat wychowania, ukazując go jako zwolennika religijno-moralnego modelu edukacji, w którym kluczową rolę odgrywały wartości moralne i duchowe. W swoich pracach pisarskich oraz publicznych wystąpieniach Pelczar promował ideę kształcenia młodzieży w duchu katolickim, rozwijając zarówno ich intelekt, jak i moralność. Niniejszy tekst jest próbą syntetycznej prezentacji jego poglądów i myśli na temat wychowania, opierając się na jego spuściźnie pisarskiej oraz mało znanych tekstach zdeponowanych w Archiwum Głównym Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego w Krakowie, w zespole Archiwum Józefa Sebastiana Pelczara, zawierającym komplet publikacji tego autora.