Instytucjonalny wymiar pedagogicznej biografii bł. Marceliny Darowskiej (1827–1911) - Dziaczkowska, Lucyna (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
Prezentowany tekst nawiązuje do koncepcji systemu wychowawczego bł. Marceliny Darowskiej, założycielki (wraz z Józefą Karską) zgromadzenia zakonnego Sióstr Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny (zwanych również Zgromadzeniem Sióstr Niepokalanek). Jest próbą ukazania biografii pedagogicznej tytułowej postaci w tym wymiarze, który dotyczył stworzonego przez Darowską instytucjonalnego systemu wychowania i związanych z nim placówek. Jako przykład takiej placówki została szerzej scharakteryzowana szkoła z internatem dla dziewcząt w Jazłowcu, którą w 1863 r. założyła Darowska. Charakterystyka ta dotyczy zarówno materialnych, jak i niematerialnych aspektów pedagogii (działalności wychowawczej) Darowskiej. W końcowej części tekstu rozważania prowadzone są w kierunku uchwycenia przejawów ciągłości i zmiany w instytucjonalnym systemie wychowania stworzonym przez Darowską, realizowanym aktualnie w placówkach wychowawczych prowadzonych przez Siostry Niepokalanki.