Biografie świętych kobiet: W poszukiwaniu autorytetów dla współczesnej młodzieży - Pasterniak-Kobyłecka, Ewa (Biografistyka Pedagogiczna, 2025)
W artykule zauważono, że wzorce, autorytety wydają się być potrzebne młodym osobom, które często są zagubione we współczesnym świecie. Wiek XXI przynosi nasilające się zmiany kulturowe, powodujące chaos światopoglądowy, kryzys tożsamości, poczucie bezsensu i osamotnienia młodzieży. Zostało zachwiane poczucie bezpieczeństwa fizycznego i ontologicznego. Przedstawione biografie świętych kobiet (Katarzyny ze Sieny, Hildegardy z Bingen, Teresy z Ávili, Teresy z Lisieux) mają znaczną wartość edukacyjną. Mądre, postępowe, niezależne niewiasty wiodły pożyteczne życie w swoich epokach. Zdaniem autorki, ich działalność przynosiła korzyści społeczne kiedyś i jest godna naśladowania dzisiaj.