Karl R. Popper i Ludwig Wittgenstein jako nauczyciele: Dwie biografie, dwie koncepcje filozofii edukacji - Drozdowicz, Jarema (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Niniejszy artykuł poświęcony jest mniej znanym faktom z życia dwóch najsłynniejszych filozofów dwudziestowiecznych: Karlowi R. Popperowi i Ludwigowi Wittgensteinowi. Tekst ten dokonuje rekonstrukcji ich praktyki jako nauczycieli i umieszcza ten fakt w kontekście modelu filozofii edukacji przez nich prezentowanych w wybranych dziełach. Doświadczenie nauczycielskie cechuje w obu omawianych przypadkach wiele różnic pod wieloma względami, a różnice te służyć mogą prezentacji ich dzieł koncepcyjnych oraz tego, jak koncepcje te stosowali oni w praktyce. Artykuł ten przywołuje również kontekst reformy szkolnej wprowadzonej w Austrii w latach dwudziestych XX w. i odsłania w jakim stopniu wpłynęła ona na ich koncepcje edukacji i praktyczne jej zastosowanie w szkołach, w których pracowali.