Implikacje myśli pedagogicznej Johna Deweya w fińskiej edukacji - Suwalska, Arleta (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Myśl pedagogiczna Johna Deweya była próbą sprzeciwu wobec tradycyjnego systemu kształcenia, a jednocześnie przystosowania szkoły do potrzeb i wymagań nowoczesnego życia społecznego i stworzenia nowego typu wychowania. W artykule zawarto również wątki biograficzne i pedagogiczne z życia Johna Deweya mające wpływ na zmiany edukacyjne dokonane w podstawowej edukacji fińskiej.