Sekwencje biograficzne rekonstruowane z perspektywy doświadczeń jednostki - Kutyła, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Narrator przyjechał do Tarnobrzegu w latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia, celem podjęcia pracy w przemyśle siarkowym. To nie była jego osobista decyzja lecz pewien przymus ze strony matki. Pierwszy kontakt z miastem nie zrobił na Narratorze pozytywnego wrażenia, jednocześnie nie stanowił również  przesłanki do powrotu w rodzinne strony. Jednak nowe miejsce oraz prowadzona w nim aktywność zmodyfikowała i ustabilizowała jego życie. Przeszedł swoistą transformację od osoby „zewnątrzsterownej”, do osoby „wewnatrzsterownej”.  Jego dorosłe życie kreowane w nowej przestrzeni w kontekście zawodowym i osobistym pozwoliło Narratorowi doświadczyć poczucia sprawczości, kontroli nad własną egzystencją oraz nabycia nowych umiejętności i kompetencji.