Znaczenie biografii pedagogicznej w wychowaniu do wartości w opinii studentów pedagogiki - Wołk, Katarzyna; Wrótniak, Joanna (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Każda biografia pedagogiczna wnosi określone wartości w życie osób, które ją poznają. Refleksja nad biografią pedagogiczną przyczynia się do wykreowania nowego wzoru postępowania w procesie uczenia się z biografii innych. Zamysłem autorek było zwrócenie uwagi na uczenie się z biografii pedagogicznych oraz na wykorzystanie elementów tej biografii w wychowaniu do wartości wśród studentów pedagogiki. Celem artykułu było ukazanie opinii studentów pedagogiki na temat znaczenia/roli biografii pedagogicznej w wychowaniu do wartości. Problemy badawcze dotyczyły m.in.: rozumienia wychowania przez biografię, wskazania znanych biografii pedagogów, ukazania wartości płynących z biografii pedagogicznych oraz wskazania walorów edukacyjnych i wychowawczych biografii. W badaniach wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, przy użyciu techniki ankiety. Badania skierowano do studentów pedagogiki dwóch lubelskich uczelni wyższych. Objęto nimi 120 studentów pedagogiki, których wiek mieścił się w przedziale 22-30 lat.