Koniunktura konsumencka na poziomie lokalnym w województwie lubelskim i podkarpackim - Klimczak, Piotr (Regional Barometer. Analyses & Prognoses, 2008)
W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych przez Instytut Gospodarki WSIiZ w Rzeszowie na reprezentatywnej grupie około 1000 gospodarstw domowych w województwach lubelskim i podkarpackim. Badanie dotyczy koniunktury konsumenckiej w latach 2006-2007 w tych województwach. Omówiono strukturę źródeł dochodów i bieżących wydatków jak również poziom oszczędności i planowanych inwestycji. Zwrócono uwagę na czynniki wpływające na zróżnicowanie tych cech oraz wskazano potencjalnych adresatów, którzy powinni być zainteresowani badaniami koniunktury konsumenckiej w obu regionach.