Analiza jakości predykcji stanu ekonomiczno-finansowego małych i średnich przedsiębiorstw przy pomocy zespołów sztucznych sieci neuronowych - Burda, Andrzej; Kuczmowska, Barbara (Regional Barometer. Analyses & Prognoses, 2008)
W artykule przedstawiono wyniki przewidywania stanu ekonomiczno-finansowego dla małych i średnich firm regionu lubelskiego i podkarpackiego. W odróżnieniu od innych badań w tym obszarze, wykorzystano koncepcję modelowania mikro-makro (mezzo). Porównano wyniki predykcji samodzielnych perceptronów neuronowych oraz dwóch typów zespołów sztucznych sieci neuronowych. Przedstawiono wnioski oraz nakreślono kierunki dalszych badań nad wzrostem jakości modelu oraz rozszerzeniem jego funkcjonalności.