Sytuacja na rynku pracy w województwach lubelskim i podkarpackim i jej zmiany w latach 2000-2006 w ujęciu porównawczym (na podstawie danych jednostkowych z Badania Aktywności Ekonomicznej Ludności - BAEL) - Walewski, Mateusz (Regional Barometer. Analyses & Prognoses, 2008)
Opracowanie oparte na danych BAEL pozwala na bardziej dokładne wyjaśnienie procesów zachodzących na rynkach pracy Lubelszczyzny i Podkarpacia. W porównaniu do raportów kwartalnych, które także zawierają charakterystykę sytuacji na rynkach pracy w tych województwach oraz szacują zmiany tendencji, opracowanie wykorzystujące dane BAEL wnosi nowe spojrzenie na determinanty zachodzących i przewidywanych zmian. Ewolucja popytu na pracę w zależności od zawodu oraz według sekcji EKD jest interesującym przyczynkiem do rozważań prowadzonych w raportach kwartalnych. Natomiast, przykładowo pokazanie wpływu miejsca zamieszkania i cech przedsiębiorstw jest wskazaniem nowych relacji istotnych dla kształtowania się zatrudnienia w województwie lubelskim i podkarpackim.