Problematyka przymusowych migracji Ukraińców w warunkach stanu wojennego - Galunko , Vira (Fides, Ratio et Patria. Studia Toruńskie, 2023)
W artykule badane są problematyczne kwestie związane z przymusową migracją Ukraińców w warunkach stanu wojennego. Problemy związane z przepływami migracyjnymi zawsze przyciągały szczególną uwagę wszystkich państw, ponieważ stanowią podstawę dla kryzysów humanitarnych, ekologicznych, ekonomicznych i innych. Obecnie ma miejsce największy kryzys migracyjny związany z przymusową migracją Ukraińców z terytoriów zarówno wewnątrz kraju, jak i z Ukrainy do krajów Europy. Określono, że przyczyny migracji są różne, ale dla ludności Ukrainy, która stanęła w obliczu wojny rozpętanej przez Federację Rosyjską, migracja jest przymusowa. W związku z masowymi wyjazdami, w pierwszych dniach wojny, szczególnie wrażliwe kategorie mieszkańców Ukrainy (osoby opuszczające tymczasowo okupowane miasta) pojawił się nowy problem na obszarach, do których przesiedliło się najwięcej ludzi z tymczasowo zaanektowanych terytoriów. Analiza problematycznych kwestii, które pojawiają się podczas migracji, jest prawie identyczna zarówno w Ukrainie, jak i w państwach europejskich. Wymaga to znacznej modyfikacji zarówno na poziomie legislacyjnym, jak i w obszarze społecznym, co należy przeprowadzić w ścisłej współpracy wszystkich państw i przyjęciu jednolitego podejścia do ich rozwiązania.