Determinanta historyczna oraz reformy doktrynalno-prawne jako przyczyny zwoływania polskich synodów diecezjalnych podczas pontyfikatu św. Jana Pawła II - Jaszcz, Adam (Fides, Ratio et Patria. Studia Toruńskie, 2023)
Zgodnie z prawem kanonicznym o zwoływaniu synodów diecezjalnych decyduje biskup, który bierze pod uwagę okoliczności i możliwości w swojej diecezji. Podejmowanie takich decyzji ma więc miejsce w konkretnym kontekście eklezjalnym i historycznym. Impuls dotykający Kościoły partykularne wychodzi często z Kościoła powszechnego, w sposób szczególny od papieża kształtującego swoim nauczaniem i decyzjami główne kierunki, którymi podążają diecezje na całym świecie. Jan Paweł II przez 27 lat pontyfikatu inspirował na różne sposoby wiele aktywności Kościoła w Polsce, także ruch synodalny. Artykuł ma na celu zbadanie, w jaki sposób determinanta historyczna, czyli wydarzenia historyczne odczytywane, interpretowane i kształtowane przez Jana Pawła II, jak i reformy doktrynalno-prawne po Soborze Watykańskim II, wpłynęły na zwoływanie polskich synodów diecezjalnych w latach 1978-2005.