Społeczne i ekonomiczne skutki wzrostu znaczenia technologii internetowych w czasie trwania pandemii Covid-19 - Osiński, Grzegorz (Fides, Ratio et Patria. Studia Toruńskie, 2021)
Podczas pandemii Covid-19 mogliśmy zaobserwować bardzo wiele zmian, spośród których te dokonujące się w cyberprzestrzeni mogły pozostać niezauważone, ponieważuwaga większości społeczeństwa skupiona była na poważnymi problemach związanych z rozwojem pandemii. Przeniesienie właściwie całej aktywności interakcji międzyludzkich do cyberprzestrzeni, szczególnie w początkowej fazie pandemii, spowodowało ogromny wzrost kapitałowy i technologiczny korporacji informatycznych, które powiększyły swoją monopolistyczną dominację na wielu polach. Wzrost dochodów finansowych i zasięgu oddziaływania społecznego Big Techów powiększał się podczas trwania pandemii, wpływając m.in. na ograniczenie wolności słowa, zmiany w systemach służby zdrowia oraz promowanie skrajnie lewicowych ideologii. W artykulepodejmuję próbę opisania tych problemów na podstawie jedynie fragmentarycznych danych, ponieważ całościowa i syntetyczna analiza nie jest jeszcze możliwa. Jednak jużdzisiaj możemy wysunąć pewne wnioski i hipotezy, które będą miały ważne znaczenie w niedalekiej przyszłości.