Kolonizacja ziem palestyńskich jako czynnik korupcjogenny w Izraelu - Czapnik, Sławomir (Facta Simonidis, 2017)
Celem tekstu jest wielowymiarowe nakreślenie problematyki korupcji w Izraelu w kontekście projektu kolonizacji ziem palestyńskich. Artykuł składa się z czterech części. Pierwsza pokrótce omawia – opierając się na badaniach opinii społecznej – skalę postrzeganej przez izraelskie społeczeństwo korupcji. Druga analizuje pogranicze między Izraelem a Palestyńczykami. Trzecia kontynuuje wcześniejsze rozważania, skupiając się na wywłaszczeniach Palestyńczyków, dokonywanych przez państwo izraelskie. Ostatnia zawiera przykłady korupcji wśród najwyższych oficjeli izraelskich. W podsumowaniu zwraca się uwagę na potrzebę nowych badań, rozwijających niniejszą analizę.