FDP w wyborach w krajach związkowych Republiki Federalnej Niemiec po 2013 roku - Kruk , Aleksandra (Facta Simonidis, 2017)
Celem artykułu było zbadanie zależności między klęską Wolnej Partii Demokratycznej (Freie Demokratische Partei) w wyborach do Bundestagu w 2013 r. a wynikami FDP w wyborach do parlamentów w jedenastu krajach związkowych Republiki Federalnej Niemiec od X 2013 r. do 2016 r. Z analiz statystycznych wynika, że porażka libera- łów w wyborach do Bundestagu w 2013 r. niekorzystnie wpłynęła na wyniki wyborcze ugrupowania i pogłębiła spadek popularności FDP. Ponadto badania potwierdziły hipotezę, że liberałowie zyskują większe poparcie w zachodnich krajach związkowych niż we wschodnich krajach związkowych. Na spadek poparcia FDP wpłynęło zniechęcenie wyborców do liberalizmu gospodarczego oraz kryzys migracyjny w Europie. Z badań wynika, że liberałowie dążą do przełamania kryzysu przywództwa w partii odbudowując wizerunek polityków działających w strukturach centralnych i terenowych.