Żydowscy radni miasta Zamościa w okresie międzywojennym - Halinowska , Marta (Facta Simonidis, 2017)
Artykuł dotyczy udziału przedstawicieli społeczności żydowskiej w radach miasta Zamościa w okresie międzywojennym. Do wybuchu II wojny światowej Zamość był jednym z większych skupisk ludności żydowskiej na Lubelszczyźnie. Żydzi wpływali na charakter miasta, a poprzez udział w wyborach samorządowych zapewniali swoją reprezentację we władzach miejskich. Celem artykułu jest przedstawienie trudnej współpracy radnych Żydów i Polaków, którzy mimo różnic narodowościowych, kulturowych, religijnych i politycznych starali się pracować dla dobra mieszkańców i rozwoju miasta. Ze względu na szczupły zasób materiałów źródłowych nie można odtworzyć wszystkich aspektów funkcjonowania władz miasta. Na podstawie tych, które zachowały się w Archiwum Państwowym w Zamościu, można jednak stwierdzić, że radni polscy i żydowscy czując na sobie odpowiedzialność za losy miasta, w wielu kwestiach byli w stanie pracować ponad podziałami.