Nowy ruch społeczny na przykładzie ruchu antyturystycznego w Katalonii - Ziętara, Wojciech (Facta Simonidis, 2022)
Celem artykułu jest dokonanie analizy ruchu antyturystycznego w Barcelonie i Katalonii jako przykładu nowego ruchu społecznego. W artykule założono, że działania organizacyjne i podstawy programowe przyjęte przez organizacje społeczne, wspólnoty lokalne i mieszkańców w dekadzie lat dziesiątych XXI wieku w Katalonii spełniają kryteria ruchu społecznego. W tym celu nawiązano do wybranych definicji ruchu społecznego jako kategorii politologicznej. Ponadto przybliżono uwagi i rozważania naukowe w zakresie badań nad turystyką. W opracowaniu przedstawiono genezę i postulaty ruchu oraz najbardziej prawdopodobny scenariusz rozwoju ruchu w przyszłości. W podsumowaniu stwierdzono, że ruch ma charakter regionalny oraz dotyczy jedynie miast i regionów, w których wystąpiły negatywne zjawiska turystyczne. W związku z powyższym postulaty antyturystyczne mogą stać się częścią debaty wyborczej na poziomie lokalnym i wzmocnić potencjał partii radykalnych.