Комунікаційна політика Данії в контексті комунікаційної політики Європейського Союзу - Karpchuk, Natalia (Facta Simonidis, 2014)
Polityka komunikacyjna obejmuje zestaw zasad i środków ukierunkowanych na obiektywne i bezstronne upowszechnienie informacji, ustanowienie przejrzystych stosunków między władzą a społeczeństwem obywatelskim i biznesem, przysłuchiwanie się potrzebom i wymaganiom obywateli, udział obywateli w procesie podejmowania ważnych decyzji. Unia Europejska opracowuje zasady i sposoby realizacji polityki komunikacyjnej poprzez szereg regulaminów. Państwa członkowskie na podstawie ustalonych zasad rozwijają przejrzyste stosunki między rządem i społecznością, licząc się z potrzebami i interesami swoich obywateli. Celem przeprowadzonego badania jest analiza konkretnych działań polityki komunikacyjnej Danii jako kraju, który zajmuje pierwsze miejsce wśród krajów członkowskich UE w zakresie poziomu umiejętności elektronicznych ludności. Badanie przeprowadzono na podstawie analizy aktów prawnych i stron internetowych.