Północne Włochy oczami Rosjan początku XIX wieku (wokół podróżopisarstwa Dmitrija Gorichwostowa) - Dąbrowska, Magdalena (Facta Simonidis, 2023)
Artykuł zawiera omówienie obrazu północnych Włoch w Listach Rosjanina podróżującego po Europie od 1802 do 1806 roku (cz. 1-3, Moskwa 1808) i Zapiskach Rosjanina podróżującego po Europie od 1824 do 1827 roku (cz. 1-2, Moskwa 1831-1832) Dmitrija Gorichwostowa (1769-1846). W Listach Rosjanina opisana jest m.in. Wenecja, w Zapiskach Rosjanina: Werona, Mediolan, Parma, Modena i Bolonia. Kontekst interpretacyjny stanowią Listy podróżnika rosyjskiego Nikołaja Karamzina oraz opisy Niemiec i Francji w utworach Gorichwostowa. Listy Rosjanina i Zapiski Rosjanina zawierają opisy Gór Apenińskich i Morza Adriatyckiego, dzieł sztuki, architektury, a także warunków i kosztów podróżowania. Autor nie stawia sobie za cel naukowego opisu Włoch, podróż traktuje w kategoriach przyjemności.