Transformacja energetyczna Europy Środkowo-Wschodniej – derusyfikacja i bój o konkurencyjność gospodarczą - Skuza, Maciej (Facta Simonidis, 2024)
Transformacja energetyczna jest jednym z najważniejszych globalnych wyzwań na poziomie politycznym, społecznym i gospodarczym. Pełnoskalowa inwazja Rosji na Ukrainę jak nigdy wcześniej urealniła pojęcie bezpieczeństwa energetycznego w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Wydarzenia te stały się jednocześnie katalizatorem procesu transformacji energetycznej, przyspieszając decyzje polityczne i społeczne w tym zakresie. W omawianym regionie transformacja energetyczna, poza dekarbonizacją, rozwijaniem efektywności energetycznej i elektryfikacją gospodarki, łączy się również ściśle z derusyfikacją energetyki oraz „bojem” o konkurencyjność gospodarczą, związaną z powstaniem nowych przewag konkurencyjnych na międzynarodowych rynkach. Niniejsza praca stanowi analizę procesu transformacji energetycznej z punktu widzenia Europy Środkowo-Wschodniej w kontekście uwarunkowań geopolitycznych i geoekonomicznych.