Oczekiwania kandydatów na dyrektorów szkół w zakresie kształcenia menedżerów placówek oświatowych. Analiza odpowiedzi ankietowych z sześciu edycji studiów podyplomowych (2020-2023) - Panasiuk, Bernard; Panasiuk-Kwiatek, Magdalena (Facta Simonidis, 2023)
Artykuł koncentruje się na analizie oczekiwań kandydatów na dyrektorów, którzy podjęli studia podyplomowe na kierunku uprawniającym do pracy na stanowisku dyrektora szkoły publicznej. Celem badania było określenie oczekiwań i najważniejszych potrzeb przyszłej kadry zarządzającej w oświacie w kontekście programu i organizacji kształcenia. Przebadano całą populację (206 uczestników) sześciu edycji studiów podyplomowych w latach 2020-2023 na kierunku zarządzanie oświatą – menedżer placówki oświatowej, co umożliwiło szerokie spojrzenie na analizowany problem badawczy. Na podstawie udzielonych odpowiedzi stworzono autorski katalog oczekiwań słuchaczy studiów podyplomowych. Zweryfikowano występowanie oraz siłę związku pomiędzy wyodrębnionymi oczekiwaniami, wykorzystując test chi-kwadrat oraz współczynnik Phi. W badaniach określono specyficzną grupę słuchaczy studiów podyplomowych, jaką są osoby piastujące już stanowisko kierownicze, oraz poddano analizie strukturę respondentów według płci. Odpowiedzi uczestników stanowią cenne źródło informacji, które może pomóc w dostosowaniu programów kształcenia i szkoleń z zakresu zarządzania oświatą do realnych potrzeb sektora edukacyjnego.