Wybrane aspekty informacyjnego rozwoju dynamiki wszechświata. Masa, informacja i energia - Klimek, Rudolf; Szkutnik, Dariusz Adam (Facta Simonidis, 2023)
Obecnie kategoria informacji stanowi jedną z kluczowych kwestii, obejmujących zarówno procesy biologiczne, jak i fizyczne. W tym kontekście badane są różnorodne zależności informacji w odniesieniu do materii i energii. Artykuł podejmuje próbę sprecyzowania całościowego modelu dotyczącego sterującej roli informacji w zakresie rozwoju wszechświata. W tym wstępnym podejściu informacja została sprowadzona do kwantowej równoważności materii i energii, wyrażonej poprzez równanie E ⇌i mc2. Tego rodzaju ujęcie stanowi podstawę metodologiczną do zrozumienia znaczenia i roli informacji jako czynnika przyczynowego, który obejmuje zarówno statyczność, jak i dynamikę rozwoju wszechświata, a także jedność zjawisk fizyko-biologicznych jako całości informacyjnej.