Postrzeganie problemów ochrony środowiska na poziomie lokalnym – studium przypadku kobiet wiejskich - Kozera-Kowalska, Magdalena; Uglis, Jarosław; Jęczmyk, Anna (Facta Simonidis, 2024)
W artykule zaprezentowano wyniki badań o charakterze pilotażowym dotyczące postaw kobiet wobec stanu oraz ochrony środowiska naturalnego w ujęciu lokalnym. Uwagę skoncentrowano na specyficznej grupie respondentów, tj. na kobietach podejmujących aktywne działania na rzecz rozwoju społeczno-ekonomicznego w swoim miejscu zamieszkania. Celem głównym badań była ocena stanu ochrony środowiska na poziomie lokalnym, świadomości kobiet w tym zakresie oraz działań podejmowanych indywidualnie lub przy współpracy z samorządem lokalnym i organizacjami pozarządowymi. Bazując na przeglądzie literatury, omówiono pojęcie i znaczenie ochrony środowiska naturalnego, zwłaszcza w kontekście jego roli jako miejsca życia i spędzania czasu na poziomie lokalnym. Ustalono, że aktywność kobiet w badanych obszarach jest znaczna i zróżnicowana w przekroju makroregionów, co pozostawało w związku z ogólnym stanem środowiska naturalnego.