Literatura fikcjonalna wobec dyktatury zbrodni. Der Angstmann Franka Goldammera - Madej, Adrian (Facta Simonidis, 2024)
Współczesny niemiecki autor powieści kryminalnych Frank Goldammer stworzył postać fikcyjnego inspektora policji kryminalnej Maxa Hellera, który stał się głównym bohaterem serii siedmiu kryminałów retro. Autor kreuje elementy fikcyjne, osadzając je w bardzo konkretnie określonych realiach historycznych. Jako przykład można przywołać pierwszą powieść ze tej serii Der Angstmann (pierwsze pełne wydanie w 2017 roku), której akcja rozpoczyna się w Dreźnie w 1944 roku. Celem artykułu jest analiza kreacji wątków kryminalnych właściwych dla literatury z gatunku kryminału retro na przykładzie wspomnianej powieści w kontekście obecnej w literaturze (kryminalnej) tendencji do uhistoryczniania i regionalizacji. Działania policji kryminalnej, której zadaniem jest pojmanie seryjnego mordercy, są przedstawione na tle zbrodniczego systemu państwa nazistowskiego w ostatnich miesiącach wojny w ściśle określonej przestrzeni, jaką jest Drezno i jego najbliższe okolice.