Rzeczy – emocje – tożsamość w wybranych opowiadaniach z cyklu Dzieciństwo-49 Ludmiły Ulickiej - Chrząszcz, Matylda (Facta Simonidis, 2024)
Artykuł zawiera analizę trzech opowiadań Ludmiły Ulickiej [Woskowa kaczuszka (Восковая уточка), Gwoździe (Гвозди), Dziadek-szeptacz (Дед-шептун)], których bohaterami są dzieci. Ich najwcześniejsze doświadczenia życiowe, emocje i relacje z innymi ludźmi wpływające na kształtowanie się tożsamości znajdują się w centrum uwagi pisarki. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na rolę, jaką w formowaniu się tożsamości bohaterów odgrywają przedmioty. Przedmioty powszednie nabierają w oczach dzieci cech niezwykłych i wywołują silne reakcje emocjonalne: zaciekawienie lub pożądanie. Emocje te pełnią w życiu dzieci kluczową rolę, gdyż inicjują proces uświadamiania sobie własnego „ja”. Emocje o dużym natężeniu wyznaczają początek przechodzenia od dzieciństwa do dorosłości. Kontekst dla analizy stanowią inne teksty L. Ulickiej, w których autorka porusza temat relacji człowieka z rzeczami.