Przekaz emocjonalny w zapiskach więziennych Lebenslang für die Wahrheit. Aufzeichnungen aus dem Gefängnis Cana Dündara - Okoński, Krzysztof (Facta Simonidis, 2024)
„Więzienie jest akademią dla tureckich elit” – pisze w swojej książce Can Dündar, dziennikarz, autor książek i filmów dokumentalnych, do 2016 roku redaktor naczelny gazety „Cumhuriyet”, a obecnie najbardziej znany turecki emigrant polityczny w Niemczech, wydawca portalu #ÖZGÜRÜZ i publicysta tygodnika „Die Zeit”. Jego zapiski więzienne z jednej strony są świadectwem represji wobec nielicznych opozycyjnych mediów w Turcji, z drugiej – pokazują niemieckiemu czytelnikowi, na czym polegają tamtejsze autorytarne rządy. Książka Dündara zawiera wiele wątków typowych dla literatury więziennej, wśród nich refleksje nad własnymi emocjami w warunkach izolacji i odbywania kary więzienia. Mając na uwadze powyższe przemyślenia, należy zadać pytanie nie tylko o aspekty polityczne, lecz również o manifestację różnych emocji w literaturze faktu.