Emocje zapisane w aktach. O posttotalitarnym poszukiwaniu pamięci w Magdalenie Jürgena Fuchsa - Kuczyński, Ernest (Facta Simonidis, 2024)
Jürgen Fuchs (1950-1999) był jednym z niewielu pisarzy urodzonych w NRD, którzy tak bezlitośnie zajmowali się tematami tabu i mechanizmami rządzonego w sposób totalitarny państwa. Jego nasycone doświadczeniem pisarstwo zabiera czytelnika we wstrząsającą podróż w czasy drugiej niemieckiej dyktatury i ukazuje konfrontację ze zbrodniczym systemem. W swojej ostatniej książce Magdalena (1998) Fuchs porusza szereg istotnych dla niemieckiej rzeczywistości pozjednoczeniowej kwestii: Jak rozliczyć spuściznę kolejnej dyktatury? Czy tym razem naród niemiecki stanie na wysokości zadania? Czy „otwierając teczki”, gotowi jesteśmy na konfrontację z prawdą i emocjami? Celem artykułu jest refleksja nad powyższymi pytaniami oraz zwrócenie uwagi na fakt, iż doświadczenie dyktatury wpływa tak na biografię, jak i estetykę dzieła literackiego. Autor, usiłując pozbyć się ciężaru przeszłości, decyduje się opisać, czym skutkuje poszukiwanie prawdy i w tym celu wkracza w „krajobrazy kłamstwa”, by zmierzyć się z posttotalitarną rzeczywistością.